6 APRILIE 2019

zile
ore
minute
secunde
Start: 31 Martie 2018
Piața Unirii, Brașov
Înscrieri din 15 Ianuarie
Înscrierile se fac doar pe site și doar cu cardul
Limită participanți 1200
1200 de locuri la ambele probe
Data limită înscriere: 15 Martie
După 15 Martie nu se mai fac înscrieri
Categorii: Semimaraton & Cros
La Cros se premiază doar la Open
Previous
Next

Lucruri mici cu impact mare

Lucruri mici cu impact mare – Anul acesta alergăm pentru copiii instituționalizați!

Știm cu toții, în mare, ce e un centru de plasament. Unii dintre noi am avut la școală colegi de la “casa de copii”. Fie că am interacționat direct sau indirect cu ei, am simțit bariere, am avut sau încă mai avem prejudecăți, idei preconcepute, care îi împiedică pe ei să se integreze ușor în lumea noastră, a oamenilor crescuți în mijlocul unei familii. Atât în instituțiile în care cresc, cât și din interacțiunea cu noi – cei mai favorizați, ei se aleg cu multe traume și răni care îi blochează, izolează și îi împiedică să trăiască o viață normală ca adulți. Foarte mulți dintre ei nu au încredere în sine și nu au formate abilitățile necesare ca să trăiască independent odată ajunși la vârsta majoratului.

Aveam câțiva ani când lumea a început să se răstoarne cu susul în jos… Eram înconjurat de o mulțime de chipuri, o grămadă de copii în acea cameră parcă prea strâmtă. Unii plângeau, alții țipau, alții dormeau, iar unii se uitau cu privirea în gol așteptând ca cineva să intre pe acea ușă imaginară. Asta era lumea mea, lumea pe care o văzusem încă de la început… Unii mai înalți veneau din când în când la noi… Noi le spuneam ADULȚII. Uneori vedeam un zâmbet pe chipul lor, alteori preocupare. Dar am văzut și supărare și mânie… Zi după zi aceeași rutină: trezirea, masa, joacă, masa, somn, joacă, masă, timp de somn. Poate astăzi aș spune că sună a zile minunate de concediu…. Dar nu pentru mine și nu pentru ani de zile. Ceva lipsea parcă, ceva striga din ce în ce mai tare în inima mea dar nu știam ce… și nu știam după cine…

Aceasta era lumea mea… singura pe care o cunoscusem până atunci: monotonă, cu zgomot și multă agitație, dar parcă fără culoare și fără sunete plăcute. Îmi amintesc bine ziua când un ADULT pe care nu l-am cunoscut până atunci s-a apropiat de mine. Plânsesem mult pentru că un alt copil m-a bătut și apoi mi-a luat singura jucărie pe care o aveam. Stăteam undeva pe o bordură și mă uitam la jocul indiferent al celorlalți. Acea persoană s-a apropiat de mine… mă așteptam să-mi spună ce spun adulții de obicei către un copil care a plâns, căruia i-a curs nasul, care s-a șters cu mâneca murdară de praf: ”du-te și te spală, nu vezi cum arăți?...”. Dar ea a făcut ceva ce m-a șocat… A scos un șervețel umed și parfumat și m-a șters cu MÂINILE EI, fără să-mi reproșeze nimic așa cum făceau ADULȚII de obicei. Doar îmi zâmbea și spunea că sunt frumos… Oare ce înseamnă frumos?...

Pentru că suntem conștienți că tinerii din astfel de instituții sunt o valoare și o resursă importantă pentru societate, anul acesta sprijinim proiectul ADDIP (Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Integrare Profesională) și punem umărul pentru a ajuta 30 de tineri cu vârste cuprinse între 13-20 ani să își dezvolte abilități sociale necesare pentru a duce o viață normală.

Fondurile strânse cu ajutorul vostru vor concretiza lista de activități propuse în cadrul proiectului Lucruri mici cu impact mare, activități care îi vor familiariza pe tineri cu noțiunea de voluntariat, prin implicarea directă la punctele de revitalizare din ziua concursului. Într-un mediu prietenos, plin de dragoste și atenție, ei vor avea ocazia să petreacă timpul liber în mod constructiv și să viziteze obiective turistice, să gătească, să fie creativi și să rezolve mistere, precum și să se relaxeze la cinema și la bowling.

Lista de activități propuse:

  • Voluntariat în cadrul evenimentului Semimaraton Brașov Intersport 2018
  • Ieșire în natură cu un grup de sportivi
  • Activitate culinară și creativă
  • Mistery Room
  • Cinema
  • Bowling
  • Aventura Park
  • Excursie la Curmătura
  • Vizită la Muzeul Simțurilor București

Fondurile necesare punerii în practică a acestui proiect sunt în valoare de 6932 ron. Semimaraton Brașov Intersport va sprijini proiectul prin dublarea sumei strânse până în ziua concursului, în limita a 1000 de euro.

Vă mulțumim că alegeți să alergați pentru tinerii care vor beneficia de acest proiect!